aidon arkinen

Onni 3 vuotta

on
27. helmikuuta 2019
Syntymäpäivät

Tänään istuskelin bussissa matkalla koulusta kotiin ja näin ikkunasta Kätilöopiston sairaalan. Mieleeni muistui heti kirkkaasti kolmen vuoden takainen tapahtuma:

"Seisoskelin Kättärin parvekkeella sairaalan vaaleanpunaisessa aamutakissa. Katselin ilta-aurinkoa ja hengitin syvään. Olin synnyttänyt vain hetki sitten ja tunsin oloni maailman onnellisimmaksi ihmiseksi. Voi, se ilta oli ihana. Vietin parvekkeella varmaan kaksi minuuttia, mutta se tuntui jotenkin ihanan pitkältä ajalta. Vastasyntynyt vauva odotti isänsä kanssa sisätiloissa, sillä välin kun kävin haistelemassa rapsakkaa pakkasta. Tulin takaisin sisälle ja nostin kapaloidun vauvan syliini."

Tänään tuo meidän tuhiseva esikoisvauvamme täyttää jo kolme vuotta. Ajatus tuntuu itsestäni aika hurjalta. Olenko tosiaan ollut äiti jo kolmen kokonaisen vuoden ajan?

Syntymäpäivät

Synttäreitä aiotaan juhlistaa tulevana viikonloppuna. Teen sitten oman postauksen juhlista, tarjoiluista jne. Onni odottaa tietysti jo innoissaan synttärijuhlia. Hän myös ilahtui kovasti, saadessaan eilen valita kaupasta herkkuja tarjottavaksi päiväkotiryhmäläisilleen.

Onni on luonteeltaan hyvin iloinen lapsi. Hän nauraa ja hassuttelee paljon. Hän myös ottaa hyvin paljon vaikutteita mm. minun ja Eetun tavasta puhua. Esimerkkinä vaikkapa se, että Onni käyttää jonkin verran englannin kieltä. Onni on myös hyvin herkkä lapsi ja seuraa ensin pitkään sivusta, ennen kuin lähtee mukaan leikkiin.

Syntymäpäivät

Lisäksi kirjoittelin teille Onnin lempparijutuista. Vastaavanlaisen postauksen noin vuoden takaa löydät TÄÄLTÄ.

Meidän 3-vuotiaan lemppari..


..leikit

Onni tykkää rakennella päivittäin dubloilla. Myös majan rakentaminen ja piiloleikit ovat tällä hetkellä todella suosittuja. Ikuinen kestosuosikki ovat myös pikkuautot, joilla ajellaan milloin missäkin. Onni leikkii myös paljon ns. kotileikkejä, joissa hän laittaa ruokaa ja joita me sitten maistelemme. Onni tykkää myös kovasti leipomisesta ja auttaa minua usein keittiön puolella.

..ruoat

Onni oli todella pitkään hyvin nirso, ja onhan hän sitä vieläkin, muttei enää niin pahasti. Sen jälkeen kun Onni vuoden alussa siirtyi isompien lasten ryhmään, hänen ruokahalunsa parani. En oikein tiedä mistä se varsinaisesti johtui, mutta ehkä hän otti mallia muista ryhmäläisistään. Parhaiten maistuvat liharuoat, erityisesti kala ja kana. Kanawokkia Onni pyytää aika usein, mutta ei suostu kuitenkaan maistamaan kasviksia. Hän vain tuumaa: "Minä en syö vihanneksia. Oiva saa syödä minun vihannekset". No, ehkä vielä jonain päivänä Onni ymmärtää hyvän salaatin päälle.

..kirjat

No eipä varmaan yllätä, kun sanon että autokirjat. Etenkin Mauri Kunnaksen Hurjan hauska autokirja. Myös kaikki "etsi kuvasta sitä ja tätä"-tyyliset kirjat ovat Onnin mieleen (mm. Äkkää ja tökkää). Luemme yhdessä kirjoja päivittäin ja ollaankin alettu hyödyntämään kirjaston valikoimia. En viitsi ostaa hirveää määrää kirjoja omaksi ja meidänkin kodin läheltä löytyy iso kirjasto, joten miksipäs ei. Onni tykkää itse valita kirjastosta kiinnostavia kirjoja ja käyttää lainauskonetta.

..lelut

Lehmä-pehmolelu kulkee päiväkodin ja kodin väliä, se on Onnille rakas. Lisäksi jo aiemmin mainitut autot ovat tärkeitä. Autoista vielä erityisesti roska-autot, rekat, lumiaurat ja traktorit. Mutta auto kuin auto niin Onni kyllä innostuu leikkimään. En tiedä meneekö aivan lelukategoriaan, mutta kaikki purkit ja astiat ovat myös ihan parhaita. Niihin voi kerätä kaikenlaista tavaraa ja samalla voi leikkiä keittävänsä ruokaa.

..pelit

Ehdottomasti muistipelit! Niitä pelaillaan jatkuvasti ja tietysti vieläpä niin, että Onni voittaa hyvin usein. Hänellä on oikeasti mielettömän hyvä muisti. Osaan korteista hän on tosin tehnyt omia merkintöjä, mm. järsimällä paloja niiden kulmista, tunnistaakseen ne muiden joukosta. Aika nokkela kaveri. Pari muuta suosikkipeliä ovat Choco ja Rotanloukku.

..paikat

Isovanhempien luona kyläily. Onni usein itse ehdottaa, että voitaisiinko mennä mummolaan. Monien lasten yksi lempparipaikoista on varmasti myös Hoplop ja muut sisäleikkipaikat, niin myös Onnin.

..värit

Sininen. Kaiken täytyy olla sinistä. Ostettiin hiljaittain meille kotiin led-lamput, joista pystyy vaihtamaan värejä. Nykyisin Onni pyytää usein: "isi voitko laittaa sinisen valon, se on minun lempiväri".

Syntymäpäivät

Millaisia kolme vuotiaita teiltä löytyy? Me jatketaan täällä synttäripäivän viettoa kaivamalla vesivärit esiin!
8 kommenttia on "Onni 3 vuotta"
 1. Onnittelut! Meidän kuopus on myös kolmevuotias. Tyttö on todella vahvatahtoinen, huumorintajuinen ja kiltti, mutta osaa pitää puolensa. Hän pitää myös mm. kotileikeistä ja autoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ai sieltä löytyy hyvin samanikäinen lapsi :) Vahvatahtoisuus ja omien puoliensa pitäminen ovat kyllä tärkeitä taitoja.

   Poista
 2. Onnea kolme vuotiaalle! :) Meillä odotellaan jo kuin kuuta nousevaa seuraavia synttäreitä, joita joutuu hetken vielä odottamaan kun vasta elokuussa olisi.. 🙊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elina! No mutta sullahan on hyvää aikaa alkaa ideoimaan synttäreiden teemaa :D

   Poista
 3. Onnea kolmevuotiaalle! 🤩 Meillä vietetään heinäkuussa 3v juhlia. Lempivärit on kyllä hauskoja, meidän esikoinen innostui kaksivuotiaana vihreästä ja edelleen kaikki vihreä on parasta, hän täyttää seuraavaksi 5v 🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Aiemmin lempiväri oli musta, nyt tosiaan sininen. Katsotaan mitä se on vuoden päästä :D

   Poista
 4. Paljon onnea! <3 Meillä tulee ihan kohta ensimmäinen vuosi täyteen ja nopeasti on kyllä sekin tässä hurahtanut :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onnea jo etukäteen sinnekin, vuodet menevät liiankin vauhdilla.

   Poista