aidon arkinen

Vauvauintia voi soveltaen toteuttaa myös itse

on
1. syyskuuta 2018
Onnin kanssa käytiin vauvauinnissa kuuden kuukauden iästä siihen saakka kunnes Oiva syntyi, eli Onni oli silloin 1v8kk ikäinen. Vauvauinti oli todella kiva koko perheen yhteinen harrastus, jossa käytiin viikottain. Uinti olikin aina koko viikon kohokohta, koska muuten aika pitkälti vietettiin Onnin kanssa päivät kotona.


Vauvauinnista:
  • Perheen yhteinen ja iloinen leikkihetki lämpimässä +32 asteisessa vedessä.
  • Ryhmät ovat pieniä ja kestävät puoli tuntia.
  • Tarkoituksena on, että lapselle muodostuu hyvä suhde veteen.
  • Uinnin voi aloittaa, kun vauva on 3kk ikäinen ja painaa vähintään 5kg.
  • Koulutettu ohjaaja ohjaa ryhmää ja jokainen perhe saa sekä itsenäistä uiskentelua sekä yksilöllistä ohjausta. Jokaisella tunnilla myös leikitään, lauletaan ja loruillaan yhdessä.

Sukellusrefleksistä:
  • Vauvoilla on syntyessään sukellusrefleksi, joka sulkee lapsen hengitystiet hänen painautuessaan veden pinnan alle.
  • Säännöllisesti uivat vauvat eivät edes huomaa tämän refleksin häviämistä noin 6-8 kk iässä. Tässä vaiheessa vauva oppii helposti tahdonalaisen sukeltamisen taidon.
  • Aloittamista ei haittaa vaikka sukellusrefleksi olisikin jo ehtinyt kadota.
  • Lapsi oppii tahdonalaisen sukeltamisen useimmiten hyvin luontevasti osallistumalla säännöllisesti oman tasonsa mukaisen ryhmän toimintaan. (Lähde: Uimakoulu Pikku Joutsen)

Olisin niin mielelläni aloittanut vauvauinnin myös Oivan kanssa, mutta emme saaneet sitä mitenkään sovitettua Eetun hyvin epäsäännöllisiin työvuoroihin. Vauvauinnissa kun täytyy olla yksi uittaja per lapsi.


Uinti sitoo siinä mielessä aika paljon, että se on aina tiettynä päivänä ja kellon aikana, joten siitä ei oikein voi joustaa. Toki uintikertoja sai myös korvata jälkikäteen, mutta ei sekään olisi kiva jos niitä joutuisi koko ajan perumaan, siirtämään ja korvaamaan.

Mutta koska Oiva on syntymästään saakka rakastanut vettä (liekkö osa syynä se, että hän syntyi veteen), niin halusin kuitenkin tarjota Oivalle mahdollisuuden uimiseen. Niinpä ollaankin otettu tavaksi käydä yleensä vähintään kerran viikossa uimahallissa uimassa.

Olemme siis käyneet meidän lähiuimahallissa polskimassa pienessä ja lämpimässä lastenaltaassa n. 30-40 minuuttia kerrallaan. Olen huomannut että tuo puolituntia on sopiva aika ainakin Oivalle, Onni jaksaisi uida kyllä pidempäänkin.


Altaassa teemme aika samoja juttuja, kuin mitä teimme vauvauinnissa. Sukellutus on oikeastaan ainoa asia, jota en Oivan kanssa uskalla ominpäin tehdä. Oiva on jo 10kk ikäinen, joten sukellusrefleksikin on jo hävinnyt eikä yleisessä uima-altaassa sukelluttaminen ole välttämättä kovin hygieenistäkään.

Sukeltamisen sijaan laulan pojille samoja tuttuja lauluja, joita vauvauinnissa on lauleskeltu. Välillä saan muilta vanhemmilta huvittuneita katseita, kun hoilotan yksin lastenaltaassa. Laulamisen lisäksi leikitään vesileikkejä ja uitan Oivaa vatsallaan ja selällään. Rohkaisen Oivaa myös tutustumaan altaaseen ja veteen.

Oiva on kyllä tykännyt uimisesta kovasti, vaikka toistaiseksi altaassa kiinnostavinta onkin kaikki lelut. Kuitenkin pointtina on ollut se, että veteen saa tutustua omaan tahtiin leikkien ja laulujen kanssa.


Eikä veteen tutustumista ole missään nimessä pakko tehdä uimahallissa tai vauvauinnin kautta, vaan ihan vaikka omassa kotona. Uimisen lisäksi meillä ainakin pojat tykkäävät kylpeä viikottain ja joka lauantai käydään myös saunassa. Kesäisin mökillä on myös hyvä tilaisuus tutustua luonnonvesiin.

Keinoja on siis monia ja tässäkin asiassa saa vapaasti käyttää luovuuttaan ja kuunnella lasta. Lapset kun ovat niin erilaisia, että toiset eivät vedessä viihdy ollenkaan tai eivät vaikkapa tykkää kun päätä kastellaan. Tutustukaa veteen siis lapsen kanssa rauhassa ja vaikkapa leikin kautta. Uimisen iloa ja kivaa viikonloppua, me tästä lähdetäänkin saunomaan!
8 kommenttia on "Vauvauintia voi soveltaen toteuttaa myös itse"
  1. Teillä onkin saman ikäinen mussukka kuin meillä <3 Ihanaa, miten paljon olet ottanut selvää ja nähnyt vaivaa pienen uimahetkien toteuttamiseksi. Meidän marraskuinen ei ole vielä päässyt kosketuksiin veden kanssa kuin kylpyammeessa, koska kaikki sisarusuninnit ovat täynnä. Olin taas liian myöhään liikkeellä :-(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedätkös mitä, se kylpyammeessa polskiminenkin on sille vauvallesi varmasti ihan yhtä ihana kokemus, ellei ihanampikin, kuin iso ja rauhaton uimahalli, usko pois! <3

      Poista
  2. Meilläkin jäi koko vauvauinti välistä, kun ei löydetty järkevää aikaa ja sijaintia sen sopimiselle arkeemme. Uimista on onneksi saatu harrastaa paljon reissaavina sekä matkoilla että mökeillä saaristossa - ja kylpyleikit on ihan must. Vesi on lapselle yllättävän mukava rentouttava elementti<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juurikin näin. Uimiselle voi hyvin järjestää aikaa myös itse ja kannattaakin, etenkin jos huomaa että lapsi todella nauttii vedestä :)

      Poista
  3. Meillä tuo uiminen on vähän jäänyt, lähinnä siksi, ettei se ole Isityypille yhtään miellyttävää. Kesällä neiti kuitenkin innostui uimisesta ja vesileikeistä valtavasti. Niinpä syksyllä on meikäläisen aika poistua mukavuuslueelta ja suunnata tytön kanssa uimahalliin.

    Kylpeminen, suihku ja saunominen on meillä myös mieluista puuhaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin tsemppiä isimiehelle uuden harrastuksen pariin!

      Poista
  4. Me kävimme Ukkelin kanssa vauvauinnissa heti kun se oli mahdollista eli kun poika täytti 3 kk. Noh, se oli aika jäykistelyä. Kävimme silloin ne muutamat kerrat ja sitten jäi. Olemme käynneet uimahallissa epäsäänöllisen säännöllisesti ja yhdellä kerralla vaan kaikki tuntui loksahtaneen paikkalleen Ukkelilla ja turha jäykistely oli poisssa. Nythän jannua ei saisi vedestä enää pois lainkaan. Hän ei vielä todellakaan osaa uida, mutta kesällä sai olla silmätarkkana, että ei mökkirantaan sukeltanut, koska omasta mielestään osasi jo uida. Veteen totuttelu on hyvä pienestä pitäen ja hienoa, että olette jaksaneet käydä. Voin vain kuvitella mitä se on kahden lapsen kanssa, kun yhdenkin kanssa on tekemistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän mukavasti meillä on uintireissut kahden lapsen kanssa mennyt. Meidän uimahallin suihkutiloissa on onneksi muovisia syöttötuoleja, johon saan Oivan laskettua peseytymisen ajaksi. Muistelen, että aikoinaan Onnin vauvauintiryhmässä oli myös 3kk ikäinen vauva ja hän ei viihtynyt vedessä lainkaan. Sitten yhtäkkiä muutaman kuukauden päästä kun vanhemmat olivat jo luovuttamassa uimisen suhteen, vauva innostuikin uimisesta kovasti.

      Poista