aidon arkinen

Pienillä asioilla helpotusta arkeen

on
13. maaliskuuta 2019
Lapsiperhearki

Meillä arki on tällä hetkellä pääasiassa melko kiireistä, kun Eetu käy töissä ja minä koulussa. Siinä töiden ja opiskelun ohessa täytyy tietysti huolehtia myös lapsista, unohtamatta tietenkään omaa hyvinvointiaan.

Melko pienilläkin asioilla voi hieman helpottaa arjen sujuvuutta. Pienillä asioilla tarkoitan asioita, jotka vievät vain vähän aikaa, mutta joilla voi olla iso merkitys pitkässä juoksussa. Niillä voidaan myös helpottaa seuraavan päivän aamuja ja vähentää arjen kaaosta.

Sujuvampaa arkea


Yhdessä tekeminen puolison kanssa
Jaamme Eetun kanssa kotitöitä ja muita arjen askareita tasapuolisesti. Sellaisia asioita voivat olla esimerkiksi lastenhoitoon liittyvät asiat, kauppareissut, koiran ulkoilutusvuorot, siivoushommat jne. Kaikkea ei tarvitse eikä saa tehdä yksin. Oma työtaakka helpottuu eikä viimeisiä energioitaan tarvitse käyttää kumppanille valittamiseen (miksi joudun tekemään kaiken yksin, voisit osallistua ja auttaa..)

Sujuva arki

Yhdessä tekeminen lasten kanssa
Lapset on helppo osallistaa vaikkapa siivoamiseen tai ruoanlaittoon leikin kautta. Kuka kerää nopeiten dublot laatikkoon? Meillä toimii myös aika hyvin yleisesti sääntö, että edelliset leikit on korjattava pois, ennen kuin uudet lelut voidaan ottaa esille.

Seuraavan päivän vaatteet valmiiksi
Edellisenä iltana valitsen lasten seuraavan päivän vaatteet valmiiksi. Valmiit vaatepinot helpottavat huomattavasti aikaisia aamuja, silloin kun täytyy kiirehtiä päiväkotiin ja kouluun. Pakkaan myös päiväkotikassin ja oman reppuni edellisenä iltana.

Lapsiperhearki

Arjen rytmittäminen
Tutut rutiinit ovat lapsille tärkeitä ja ne luovat turvaa. Rutiinit eivät kuitenkaan romutu, mikäli päiväryhmistä joskus poikettaisiinkin. Arkirytmi koostuu mm. tasapainoisesta ja riittävästä uni/valveajasta, harrastuksista, säännöllisistä ruokailuajoista ja sosiaalisten suhteiden ylläpitämisestä.

Asioiden suunnittelu
Sanonta "hyvin suunniteltu on puoliksi tehty", pitää kyllä aika hyvin paikkaansa. Kirjoitan kalenteriin kaikki harrastukset, koulutehtävien palautuspäivämäärät, neuvola-ajat ja aivan kaiken mahdollisen. Saatan siis kirjata ihan arkisiakin asioita ylös, mm. keskiviikkona uimaan lasten kanssa, torstaina muista soittaa töihin jne. En todellakaan voi luottaa kaikkia asioita pelkän muistini varaan. Etenkin kun niitä muistettavia asioita on niin paljon.

Siisti koti
Sanon heti alkuun, että tämä ei kyllä läheskään aina toteudu meillä. Kuitenkin yritetään pitää jonkin näköistä järjestystä yllä, jotta tavarat löytyisivät helposti. Hallittu kaaoskin saattaa siis hyvin toimia; ainakin siihen saakka, kun vielä muistaa missä mikäkin tavara oli.

Lapsiperhearki

Tässä näitä asioita, joita itselleni tuli mieleen. Laita kommenttia, millaisia arjen helpottajia teillä on käytössä. Onko kenties samoja kun meillä? Kivaa loppuviikkoa just sulle! ❤️

6 kommenttia on "Pienillä asioilla helpotusta arkeen"
 1. Tuo yhdessä tekeminen on varmasti yksi tärkeimmistä - ja armollisuus ettei kaiken tarvitse olla aina tiptop :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Mira täysin totta; armollisuus itseä ja muita kohtaan täytyy aina muistaa<3

   Poista
 2. Samanlaisia asioita tuli esiin kuin meilläkin. Kalenteri on aivan ehdoton viisi henkisessä perheessä :D Ruutinit ja säännöt luovat turvaa, ne tosiaan poikkeavat hieman riippuen lasten iästä, koska vanhin pian 10v ja nuorin 3v. Kotona vallitsee hallittu kaaos, eikä kodin tarvitse olla ihan tip top vaan mennään kuulostellen omia voimavaroja. Miehen kanssa kaikki kotityöt sekä lasten hoito menee tasan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, kuulostaa oikein hyvältä :)

   Poista
 3. Mie en koe meidän arkea kiireiseksi, toki olenkin kotona 2,5 vuotiaan kanssa ja 4,5v on 16h/vk päiväkodissa. Saas nähdä miten arki muuttuu sitten kun vauva syntyy :D Jaan silti sun ajatuksesi paremmasta arjen hallinnasta :) Kalenteri on tosi hyvä! Merkkaan sinne myös koska olen viimeksi pessyt vessan yms kotityöt ja mitä ollaan mikäkin päivä syöty. Todellakin tukee muistia todella hyvin! Meillä lasten huone on melkeen aina pommin jäljiltä, mutta kotona on helpompi hengittää kun edes yhteiset tilat on tavaroiden paikoilleen viemisellä siistejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kuulla, ettei teidän arki tunnu kiireiseltä :) Meillä ei ole lapsille omaa huonetta, joten leluja säilytetään olohuoneessa. Sen takia on pakko päivittäin kerätä lelut paikoilleen, itse en pysty rentoutumaan iltaisin kamalan kaaoksen keskellä :D Ihanaa odotusaikaa sinulle Petra!

   Poista