aidon arkinen

Sinun arkesi on hänen lapsuutensa

on
7. tammikuuta 2019
Moikka piiiiitkästä aikaa! Viimeksi kirjoittelinkin teille viime vuoden puolella, enkä ole sen jälkeen ehtinyt kyselemään teidän kuulumisia lainkaan. Toivottavasti teillä on lähtenyt tämä vuosi hyvin käyntiin, aika moni teistä on varmaan palannut jo lomilta arjen äärelle. Me tosiaan lomaillaan vielä tämän viikon ajan, ja sitten minulla jatkuukin taas koulu ja pojilla päiväkoti. Meillä meni uusivuosi ihan rauhallissa merkeissä kotosalla, koska Onnille nousi korkea kuume juuri uudenvuoden aattona.

Tässä lomaillessa ollaan touhuttu ihan arkisia juttuja, mm. nukuttu aamulla pitkään, nähty kavereita ja käyty riehumassa hoplopissa. Sen lisäksi aloitin jälleen pitkän tauon jälkeen käymään kuntosalilla ja uimassa.

Tänään haluan kirjoitella teille aikuisen somen käytöstä ja lapsen kanssa leikkimisestä. Kuten mainitsin, en ole kirjoittellut tänne blogiin nyt hetkeen. Syynä siihen on osittain se, että kadotin hetkeksi inspiraation kirjoittamiseen. Hääblogin puolelle on ollut jotenkin hyvin helppoa ja luontevaa kirjoittaa, kun taas Karhusola- blogi tuntuu olevan vähän horroksessa.

Siihen on myös toinen syy; en ole halunnut avata läppäriäni laisinkaan, koska se aika on pois pojiltani. Yhden blogitekstin kirjoittaminen vie usein melko paljon aikaa, koska se vaatii kirjoitusasun viimeistelyä, tekstien hiomista ja kuvien ottamista, lisäilyä ja niin edelleen.

Ja vaikka olenkin viime aikoina pysynyt aika paljon poissa läppäriltäni, niin huomaan usein selailevani puhelintani. Instagram tilin ja stoorin päivitys sekä toisten julkaisujen selaaminen, Facebookin kirppis-, vauva- ja hääryhmien selaaminen, kommentointi sekä omat julkaisut, kavereiden kanssa viestittely, sähköposti... Erilaisten somekanavien selaamiseen saa kulumaan vaikka miten paljon aikaa.

Päivitysten tekeminen ja uusien seuraajien kerryttäminen voi tuntua tärkeltä, vaikka todellisuudessa tärkein asia löytyy läheltä, omat lapset. Haluan kiinnittää huomiota omaan ajankäyttööni puhelimella. Siihen on käsittääkseni olemassa myös jotain appeja, sellaisia joihin asetetaan sallittu tuntimäärä per päivä ja sen täyttyessä puhelinta ei tarvitse enää vilkuilla sen päivän aikana.

Sattuuko joku teistä tietämään/muistamaan millä nimellä vastaavanlainen appi löytyy play storesta? Puhelimen käyttö on ihan ok, kunhan se ei vie liikaa huomiota.


Tässä lähiaikoina huomasin jossain somekanavassa (ylläripylläri, missäs muuallakaan) otsikossakin mainitun lauseen: "sinun arkesi on jonkun lapsuus". Lause jäi jotenkin soimaan päähäni ja silloin ajattelin, että haluan panostaa lasteni arkeen olemalla siinä mahdollisimman paljon läsnä. Lapset ovat pieniä vain hetken ja haluan nauttia jokaisesta päivästä heidän kanssaan. On ihana huomata, kun lapsi oppii jotain uutta ja toisaalta vastavuoroisesti opin aina lapsistani jotain uutta ja opin päivä päivältä tuntemaan heidän luonteenpiirteitään aina hieman paremmin.

Lapsi ei enää myöhemmin muista, oliko heillä kotona tavarat järjestyksessä ja pyykit viikattuina, eikä kodin siisteys toimi mittarina hyvälle tai huonolle vanhemmalle. Sen sijaan lapsi muistaa mm. tuliko hän kuulluuksi, lohdutettiinko häntä, rakastettiinko häntä, oltiinko hänelle läsnä ja oliko koti turvallinen paikka olla.

Ennen siivosin kotona hullunlailla ja lapset levittivät kaikki lelut sitä mukaa, kun sain edellisiä siivottua pois. Nykyisin en tee enää sitä. Onni osaa jo itse osallistua omien lelujensa siivoamiseen jonkin verran ja teemmekin usein niin, että edelliset leikit täytyy korjata pois ennen kuin uusi leikki voi alkaa. Loput tavarat siivoamme usein iltaisin Eetun kanssa yhdessä paikoilleen, sen jälkeen kun pojat ovat jo menneet nukkumaan. Mielestäni se on toiminut ihan hyvin ja ainakin se tuottaa vähemmän stressiä kuin jatkuva siivoaminen.

Ja hei somekanavienkin selaamisen voi ajoittaa iltaan, kunhan ette laiminlyö parisuhdeaikaanne. Tiedän, helpommin sanottu kuin tehty.

Toivottavasti saitte kiinni tekstin pointista, ehkä tiivistetysti "unohda ne tiskit hetkeksi ja ole läsnä lapsellesi nyt". Tai voihan jokainen käyttää luovuttaan ja tehdä kotitöistä vaikkapa jonkinlaisen leikin. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla; kotityöt ja yhteinen aika lasten kanssa. Ihanaa viikkoa kaikille, touhutkaa lastenne kanssa jotain kivaa!
7 kommenttia on "Sinun arkesi on hänen lapsuutensa"
 1. Tää on tärkeä aihe, ja kiva kun toit esille myös tosissaan nuo kotityöt. Aina parjataan vanhempia jotka on "koko ajan somessa" vaikka voi sitä uppoutua moneen muuhunkin. Ja kyllä itseäkin turhauttaa jos pyytää apua ja se kestää ja kestää niin, että on sitten parempi vaan tehdä itse kaikki, niin kyllä varmasti lapsestakin tuntuu pahalta jos aina ne pyykit ja tiskit (tai se puhelin) menee edelle.

  Vaikka se niin ärsyttävä fakta onkin, niin ne koti työt ei karkaa mihinkää :D Sen tasapainon kun löytäisi :D Mulla on sikäli onnekas tilanne, että miehen työvuorot loppuu yleensä 2-3h lasten nukkumaanmenoajan jälkeen, että jos vaan saan lapset ajoissa sänkyihin ja heille uni tulee helposti, niin mulla on illalla sitten hyvää "omaa-aikaa" blogille tai jumppaamiselle tai ihan vaan olemiselle, eikä ole parisuhteelta pois :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Itse tosiaan herkästi uppoudun myös siivoushommiin, mutta lapset onneksi innostuvat usein itsekin siivoamisesta ja isken heille harjat käteen niin ovat yhtä naantalin aurinkoa ja "auttelevat" minua siivoamisessa (todellisuudessa miekkailevat harjoilla tai paukuttavat niillä pöytiä :D)

   Poista
 2. Läsnäolo kaikessa tekemisessä helpottaa myös omaa mieltä arjen kaaoksessa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Susanna, se on juurikin näin! Itse en saa ainakaan oikein mitään aikaiseksi, jos yritän samalla selata somekanavia, laittaa tiskejä ja paimentaa poikia. Asia kerrallaan ajatuksen kanssa, niin hyvä tulee! :)

   Poista
 3. Tämä on kyllä tärkeää. Silti se helposti vain ajautuu kaikkeen muuhun, kuin vain lasten kanssa olemiseen. Varsinkin meillä on niin pitkiä päiviä, kun aamulla lähdetään ja viiden aikaan tullaan kotiin, että sitä ei vain voi jättää ruoanlaittoa myöhemmälle ja vain olla :D Kohta lapset ovatkin nukkumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tämänkin puolen. Itsekin pääsen välillä myöhään koulusta ja pakkohan siinä tosiaan on ryhtyä heti ruoanlaittoon ja aika pian myös iltatoimille. Toisaalta vaikka arkipäivät olisivatkin hektisiä, niin onneksi yleensä viikonloppuisin on aikaa keskittyä perheeseen enemmän :)

   Poista
 4. Todella tärkeä asia jonka nostit esille. Meillä tämä alkaa korostua entisestään kun itse palailen takaisin töihin ja neiti aloittaa päivähoidon.

  VastaaPoista