aidon arkinen

Nämä asiat vanhemmuudessa yllättivät

on
31. tammikuuta 2018
Puhuin tässä yhtenä päivänä raskaana olevan kaverini kanssa siitä, miten monet asiat voivat tulla täysin puskista vauvan synnyttyä. Mm. rintaraivarit ja jälkisupistukset voivat olla täysin vieraita termejä tuoreelle äidille, koska harvoin niistä neuvolassa puhutaan. Siispä kysyinkin useilta äideiltä, mitä asioita he eivät osanneet odottaa vanhemmuuden tuovan mukanaan.


Mikä vanhemmuudessa yllätti


Imetyksen tuomat haasteet


Imetys saadaan sarjoissa ja elokuvissa näyttämään kovin helpolta. Vauvalle vaan törkätään tissi suuhun ja hän syö vatsansa täyteen. Todellisuudessa imetys ei olekkaan ihan noin yksinkertaista. 

Monet äidit kertovat tuntevansa kipua ensimmäisillä imetyskerroilla ja maidonnoustessa. Maito ei välttämättä nouse välittömästi, vaan siinä voi kestää useita päiviä. Ja kun maito sitten lopulta nousee, sitä saattaa tulla suihkuamalla, jolloin vauvan syöminen hankaloituu. 

No entäs sitten ne rintaraivarit? Muutaman kuukauden ikäisenä vauva saattaa suuttua, kun hänelle yrittää tarjota tissiä. Tämä on kuitenkin vain pelkkä vaihe, eikä imetystä kannata silloin lopettaa, vaikka välillä vauvan ruokkiminen tuntuukin mahdottomalta tehtävältä. 

Monille äideille on myös tullut yllätyksenä, ettei imetys olekaan ihan itsestäänselvyys. On ollut suuri pettymys, kun imetys ei jostain syystä onnistukkaan. Pyydä rohkeasti apua imetykseen.


Rakkauden määrä


Se pakahduttava, hukuttava rakkaus sitä pientä ihmettä kohtaan. Ei sitä osaa ajatellakkaan, että ketään voi rakastaa näin paljon. Sitä rakkauden määrää ei vaan voi selittää. On kuitenkin myös hyvä tietää, ettei se äidinrakkaus välttämättä sytykkään heti ensinäkemältä, vaikka sitä niin hehkutetaan. Voi olla niinkin, että joutuu jonkinaikaa tutustumaan vauvaan ennen kuin se rakkaus tulee.


Sitoutuminen


On yllättävää, kuinka helppoa on unohtaa itsensä. Lapsi tulee aina ensin ja omat menot ja tarpeet jää aina kakkoseksi.

Yksinäisyys


On yllättävää, kuinka yksinäistä vanhemmuus on jos tukiverkkoa ei juurikaan ole. Päivät voivat käydä pitkiksi puolison ollessa töissä. Esim. facebookista löytyy monia vauvaryhmiä, joista voi löytää vertaistukea ja äitikavereita. 

Pelko


Järjettömän voimakas suojelunhalu voi yllättää. Suorastaan tuntee itsensä eläimeksi joka on koko ajan valmiina hyökkäämään, jos joku tuntuu uhkaavan vauvaa. Jotkut äidit ovat kokeneet vahvasti jopa kuoleman pelkoa. Pelko voi alkaa jo raskausaikana, ilmetä synnytyksessä tai tulla vauvan synnyttyä(esim. pelko kätkyt-kuolemasta).


Babyblues


Ensimmäiset viikot synnytyksen jälkeen ovat yhtä hormonimyrskyä! Kaikki asiat itkettävät, niin hyvät kuin huonotkin. Voi olla jopa hieman pelottavaa ja hämmentävää mitä omassa kropassa tapahtuu. 


Hyvin nukkuva vauva


Joskus käy niinkin päin, että kaikista pelotteluista huolimatta äitiys voi tuntua myös helpolta(ainakin ajoittain). Jotkut vauvat nukkuvat niin paljon, että äidit miettivät täytyykö vauva välillä herättää syömään.

Huonosti nukkuva vauva


On ihmeellistä, miten vastasyntyneet pärjäävät niin vähillä unilla. Kaikki sanoivat vauvojen nukkuvan koko ajan, vaan ei kaikilla nuku. Vastasyntyneelllä vauvalla ei myöskään ole mitään rytmiä. Koskaan ei tiedä kauanko vauva nukkuu, että ehtiikö käymään edes suihkussa. Välillä vauva saattaa valvoa tuntitolkulla putkeen ja toisena päivänä taas nukkuukin koko päivän.

Hiustenlähtö


Hiustenlähtö on huipussaan, kun synnytyksestä on kulunut kolme kuukautta. Osalla äideistä hiustenlähtö on huomaamatonta ja vaihe menee nopeasti ohi. Toisilla puolestaan hiukset saattavat lähteä tukkoina ja jättää kaljuja läiskiä. Hiukset kuitenkin kasvavat onneksi takaisin.


Jälkisupistukset ja jälkivuoto


Voivat molemmat kestää yllättävän kauan, puhutaan viikoista, joskus jopa kuukausista. Jälkisupistuksia voi esiintyä etenkin imettäessä, kun kohtu supistuu takaisin entiseen kokoonsa.

Tähän loppuun vielä joitakin terveisiä muilta äideiltä esikoistaan odottaville:

"Muista myös joskus "jämähtää"sen vauvan kanssa kotiin, leikkikää hassutelkaa ja lukekaa koko päivä. Tälläisiä päiviä on liian vähän ku aina pitää siivota,olla menossa sinne, tänne ja tonne."

"Nauti. Nuku päiväunia vauvan kanssa ja ole vaan. Tee pesä sohvannurkkaan. Kolmen lapsen äitinä harmittaa kun esikoisen kanssa en tajunnut vaan olla. Seuraavien kanssa siihen ei ole enää samalla tavalla aikaa."

"Ota apua vastaan ja osaa myös pyytää sitä."
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Jätäthän vierailustasi kommentin :)