aidon arkinen

Turvallisesti auringossa lasten kanssa

on
22. toukokuuta 2019
Auringolta suojautuminen

Ihanan lämpimät ja aurinkoiset ilmat ovat vihdoin täällä. Nyt onkin siis erittäin hyvä hetki muistutella kaikkia auringolta suojautumisesta.

Aurinko voi pahimmillaan aiheuttaa ihosyöpää, ja siksi ihoa on erityisen tärkeää suojella auringon säteiltä. Jopa 95% ihosyövistä voitaisiin ehkäistä oikeanlaisella ja riittävällä suojautumisella.

Lapsen iho reagoi herkemmin säteilylle kuin aikuisen


Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää etenkin lasten ihoon. Lasten iho on ohuempi kuin aikuisilla, joten se reagoi UV-säteilyyn herkemmin. Lisäksi lapsen ihon  ja silmien suojamekanismit eivät ole vielä täysin kehittyneet.

Lapsen silmän mykiö on kirkas ja se päästää säteilyä suoraan silmänpohjaan. Toistuva palaminen lapsena aiheuttaa soluvaurioita ja lisää ihosyöpäriskiä aikuisena, sillä iho muistaa palamisen.

Miten lasta kannattaa suojata säteilyltä?


Auringolta suojautuminen


  • Mallioppiminen:

Lapset ottavat monissa asioissa aikuisista mallia, niin myös tässä asiassa. Jos vanhempi muistaa suojata itsensä, on todennäköisempää, että lapsikin ottaa ohjeet ja suojan mukisematta vastaan.

  • Sisätiloissa ja varjossa pysyttely:

Keskipäivän aikaan, kun auringon UV-säteily on voimakkaimmillaan (klo 11-15), kannattaisi pysytellä sisätiloissa tai varjossa. Suojautumista ei kannata kuitenkaan unohtaa pilvisinäkään päivinä, koska UV-säteet läpäisevät pilviverhon. Erityisesti myös vesi ja hanki heijastavat voimakasta säteilyä.

  • Vaunujen suojaaminen:

Lastenvaunuihin kannattaa hankkia varjo. Vaunuverhojen käyttöä ei suositella, ellei kangas ole ohut ja hengittävä. Muuten ilma ei pääse vaihtumaan vaunukopassa. Lämpötila nousee vaunuissa nopeasti hyvin korkealle. Vaunuissa voi tarvittaessa käyttää lämpömittaria.

Auringolta suojautuminen

  • Oikeanlaiset vaatteet ja asusteet:

Lapsen vaatteissa hihojen tulisi ulottua kyynärpäihin ja hameen tai shortsien polviin. Väljät vaatteet antavat tehokkaamman suojan kuin tiukat ja ne myös tuntuvat kesäpäivänä mukavammilta.

On olemassa myös UV-suojavaatteita, jotka ovat erityisen hyviä silloin, kun matkustetaan rantalomakohteisiin.

Päähän paras suoja on lipallinen hattu, joka suojaa myös korvia ja niskaa. Laadukkailla aurinkolaseilla suojataan silmät.

  • Aurinkorasvan käyttö:
Lapsille kannattaa käyttää aurinkorasvaa, jossa on korkea suojakerroin (30-50). Rasvan tulisi sisältää myös UVA- ja UVB-suojat.

Aurinkorasvaa levitetään hyvissä ajoin ennen ulkoilua, jotta rasvaa ehtii imeytyä iholle. Rasvaa levitetään kasvoille, niskaan, korviin, käsiin ja jalkoihin runsaasti. Mikäli rasvaa ei annostele riittävästi, niin sen suojakerroin ei vastaa pakkauksessa ilmoitettua lukemaa.

Hikoilu, uiminen ja ihon kuivaaminen heikentevät aurinkorasvan tehoa, joten sitä täytyy lisäillä iholle parin tunnin välein.

Aurinkorasvoista täytyy myös muistaa, etteivät ne kokonaan estä säteilyn pääsyä iholle. Siksi aurinkorasvoilla ei kannata pidentää lasten auringossa vietettyä aikaa.

Muutama tuotesuositus


Linkkaan tähän pari hyvää tuotetta, joita voin lämpimästi suositella. Ei siis ole maksettua mainostamista.

- ManyMonths lasten aurinkohattu, jonka materiaali on hamppua ja puuvillaa. Hattu on siis erittäin hengittävä ja se suojaa silmiä, korvia ja niskaa. Lisäksi hatun kokoa pystyy säädellä kuminauhan avulla. Hatussa on myös solmittavat nauhat, joten hattu pysyy päässä, eikä lapsi ole riisumassa sitä jatkuvasti.
- Izipizi aurinkolasit, joissa on joustavat sangat ja ne istuvat hyvin päähän. Linssit ovat laadukkaat, eli ne eivät naarmutu tai rikkoidu helpolla. Laseja on monessa eri koossa, eli myös ihan vauvoille. Vauvojen laseissa tulee mukana myös silikoninen hihna, jonka avulla lasit saa pysymään paremmin päässä.

Auringolta suojautuminen

Lisää tietoisuutta myös päiväkoteihin


Päiväkotiharjoittelun aikana toteutimme aurinkoneuvontaa lapsille yhteistyössä Syöpäsäätiön kanssa. Ohjasimme siis lapsia, kuinka he voivat itse rasvata itsensä päiväkodissa ja kotona. Lisäksi luimme lapsille opettavaisen tarinan nakupelle Liisasta, joka poltti itsensä auringossa.

Minulla on yhä jäljellä näitä kyseisiä kirjasia ja jos joku haluaa, niin voin postikuluja vastaan postitella niitä eteenpäin. Jätä vaikkapa sähköpostisi kommentteihin, niin olen sinuun yhteydessä.

Turvallisesti auringossa

Postauksessa on käytetty lähteenä Syöpäsäätiön nettisivuja.

Mukavia ja turvallisia hetkiä kaikille auringossa!
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti