aidon arkinen

Imetystä yhdellä rinnalla

on
27. joulukuuta 2018
Minulla on jo pidemmän aikaa ollut mielessä kirjoitella teille imettämisestä yhdellä rinnalla, mutta sen aloittaminen tuntui aiemmin vähän vaikealta. Asia nimittäin tuntui pitkään melko kiusalliselta, joten en kertonut siitä monillekaan. Nyt kuitenkin koen, että asiasta on helppo puhua eikä se enää vaivaa minua ja osaan jopa heittää asiasta jo huumoriakin.

Lapsi kasvaa yhtä hyvin myös yhdellä rinnalla imetettynä


Haluan kohdistaa kirjoitukseni etenkin raskaana oleville ja imettäville naisille, kertomalla, että vauva kasvaa ihan yhtä hyvin myös yhdellä rinnalla imetettynä. Aika vähän itselleni on tullut vastaan kirjoituksia kyseisestä aiheesta, osittain varmasti sen vähäisyyden vuoksi, mutta toisaalta osittain ehkä myös häpeän vuoksi.

Yhdellä tissillä imettäminen

Onnin syntymän jälkeen maito nousi molempiin rintoihini hyvin, ja imetin Onnia sairaalassa vuorotellen molemmista rinnoista, kuten kätilöt minua ohjeistivat. Kotona pyrin jatkamaan tätä vuorottelua. Vauvaa oli kuitenkin hyvin kätevä kantaa vasemmalla puolella, jotta oikea käsi oli vapaana esim. ruoanlaittoa varten. Siinä kokkaillessani vauva usein söi samalla tissiä ja pian huomasinkin imettäväni useimmiten ainoastaan vasemmalla rinnalla.

Maidontuotanto hiipui nopeasti


Tarjosin Onnille maitoa myös oikeasta rinnasta, mutta hän alkoi hylkimään rintaa, koska siitä tuli vähemmän maitoa ja heruminen kesti kauemmin. Jonkin aikaa yritin pumpata oikeasta rinnasta maitoa, jotta saisin maidontuloa kiihdytettyä. En ole kuitenkaan koskaan oikein saanut maitoa pumpattua, en edes vasemmasta rinnasta, joten luovutin pumppaamisen suhteen aika pian. Onnin ollessa n. 4 kuukauden ikäinen lopetin oikealla rinnalla imettämisen kokonaan.

Ulkonäöllinen haitta


Minua ei sinänsä haitannut yhdellä rinnalla imettäminen, koska minulle tärkeintä oli se, että lapsi kasvaa ja voi hyvin. Häpesin kuitenkin rintojani. Oikea rinta menetti nopeasti pallomaisen kiinteän muotonsa ja tilalle jäi pieni tyhjä nahkapussi. Vasen rinta oli vähintäänkin tuplasti isompi, kuin mitä oikea rinta oli. Sellaisilla eripari rinnoilla nolotti näyttäytyä uimahalleissa ja rannoilla.

Liivien kanssa ei arkena ollut ongelmia, koska trikoisiin imetysliiveihin meni tissi kuin tissi. Mutta silloin kun olin lähdössä johonkin ilman vauvaa ja halusin pukea kaarituelliset rintaliivit, niin eiväthän ne istuneet päälle laisinkaan. Toiseen kuppiin olisi pitänyt tunkea kolme paria sukkia, jotta se vastaisi yhtään vasemman rinnan kokoa. Kaarituellisten liivien lisäksi luovuin tiukoista paidoista, joista rintojeni kokoeron niin helposti huomasi.

Pieniä ongelmia muodostui myös siinä vaiheessa, kun Onnille puhkesivat ensimmäiset hampaat, joita hän tietysti testaili minun nänniini. Yhden kerran Onni sai puraistua nänniin hyvin kipeän haavan ja imettäminen tuntui kuin puukolla viillettäisiin. Silloin minua kyllä harmitti, ettei toisesta rinnasta tullut maitoa. Haava onneksi parani nopeasti, kun laitoin siihen rasvaa jokaisen imetyskerran päätteeksi.

Yhdellä tissillä imettäminen


Oivaa on imetetty aina yhdellä rinnalla


Lopetin Onnin imettämisen hänen ollessaan vuoden ikäinen. Samoihin aikoihin aloin odottamaan Oivaa. Rinnoissani en huomannut silloin suuria muutoksia, ainoastaan kokoero hieman tasoittui. Oivan syntymän jälkeen maito nousi jälleen molempiin rintoihin hyvin. Oiva ei kuitenkaan jostain syystä suostunut imemään oikeasta rinnasta, joten imetin jälleen ainoastaan vasemmalla rinnalla.

Tässä vaiheessa asia jo lähinnä huvitti minua, vaikka samalla vähän tuskastelinkin ulkonäköasian kanssa. Oiva on nyt 1v2kk ja imetän häntä edelleen. Rintojen kokoero on onneksi tasoittunut jo aika paljon ja vasenkin tissi alkaa muistuttamaan patakinnasta. Rinnat ovat yhä kuitenkin niin eri puusta veistettyjä, että niille on annettu omat nimensä. Vitsailenkin usein Eetulle, että meidän täytyy tehdä vielä kaksi lasta, jotta voin tasapainoksi imettää heitä molempia ainoastaan oikeasta rinnasta. Saisin sitten imetyksen päätyttyä kantaa kahta yhtä nätisti roikkuvaa nahkapussia.

Naisen kroppa on mielettömän upea


Vaikka tekstistäni paistaa ajoittain vitsikkyys aihetta kohtaan, niin sen tarkoituksena ei ollut kuitenkaan loukata ketään yhdellä rinnalla imettävää naista. Tiedän että aihe on osalle naisista myös vakava, arka ja henkilökohtainen. On naisia, jotka rintasyövästä johtuvan rinnanpoiston vuoksi imettävät yhdellä rinnalla ja silloin siihen liittyy usein monenlaisia tunteita. Mutta onhan se ihan mielettömän upeaa, että naisen kroppa kykenee imettämään lastaan vaikka toinen rinta puuttuisikin ❤️

PS Kattokaa nyt tota viimeistä kuvaa, mikä pieni riiviö mun tissillä oikeen käy!

Yhdellä tissillä imettäminen

10 kommenttia on "Imetystä yhdellä rinnalla"
 1. Hahaa, onhan meitä muitakin yhdestä rinnasta imettäjiä! :D Itse imetän tosin molemmista, mutta oikeasta tosi, tosi harvoin. Ihan tuosta samasta syystä : vasemmasta on vaan niin paljon helpompaa kun oikea käsi jää vapaaksi! Ja tämä toispuoleisuus alkoi siis toisen lapsen kohdalla, ja nyt kolmannen kohdalla jatkuu edelleen. Kokoero on välillä kyllä huima ;)

  Ihana oli lukea siun teksti! <3 Ja kyllä, naisen keho on ihmeellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi ja siitä, kun jaoit rohkeasti oman imetyskokemuksesi <3 Ja tuo kokoero oikein korostuu silloin jos lähden käymään viinilasillisen ääressä, kun vasen rinta täyttyy maidosta :D

   Poista
 2. Itsekin huomasin valitettavan lyhyeksi jääneen imetyksen aikana, että juurikin vasemmasta rinnasta oli jotenkin helpompi imettää; sai vauvan parempaan asentoon yms. vaikka toki yritin muistaa oikeaakin käyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo etenkin oikeakätisten on varmaan luontevampi imettää vasemmasta rinnasta :D Muistan, kuinka yritin huijata vauvaa syömään oikeaa rintaa tarjoamalla sitä erilaisista asennoista, mutta ei mennyt läpi :D

   Poista
 3. Tää onkin jännä juttu. Meillä neiti suosi vauvana toista rintaa enemmän ja raivosi toiselle, lopulta molemmille mutta pääatiin raivareiden yli 🙏

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on ollut tuota rinnalla raivoamista, mutta onneksi ne ovat nopeasti helpottaneet.

   Poista
 4. Tämä on varmasti hyvä vertaistukikirjoitus muille yhdellä rinnalla imettäville. Itselläni on enää kaksi ajokoiran korvaa jäljellä vuosien imetysten jälkeen.
  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Epäiröin aluksi tämän tekstin julkaisemisen kanssa, mutta juurikin tuosta syystä julkaisin tämän lopulta. Ajattelin että joku muu voi saada tästä luottamusta omaa kroppaansa kohtaan <3 Hyvää uutta vuotta myös sinne!

   Poista
 5. Itselläni jäi melko lyhyeksi imetystaival molempien kohdalla. Oli rintaraivareita ym, mutta hoksasin silloin että vähän helpommin se kävi vain toisesta rinnasta eli meilläkin oli hylkimistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meilläkin tuo rinnanhylkiminen näkyi rintaraivareiden muodossa. Tosin jossain vaiheessa vauva raivosi molemmille rinnoille, jos maito herui liian hitaasti tai sitten sitä tuli liian vauhdilla :D

   Poista