aidon arkinen

Ristiriitaiset fiilikset taaperoimetyksestä

on
7. huhtikuuta 2019


Imetyksen lopetus mielessä


Moikka ihanat ja aurinkoista sunnuntaita! Syy, minkä takia lähdin kirjoittamaan, on imetys. Ah, tuo niin ihana kamala imetys. Oiva täyttää tämän kuun lopussa 1,5 vuotta. Imetän häntä yhä päivisin ja öisin. Kirjoittelin jokin aika sitten mietteitä yhdellä rinnalla imettämisestä, postaukseen pääset tästä. Viime kuukausina mielessä on pyörinyt imetyksen lopetus.

Lapsentahtista imetystä


Haluan kuitenkin imettää lapsentahtisesti. Ikäänkuin siis odotan Oivan ilmaisevan itse, kun hän on valmis luopumaan imetyksestä. Yöimetykset ovat onneksi harventuneet Oivasta lähtöisin enää yhteen kertaan yössä. Välillä tekisi mieli lopettaa yöimetykset kokonaan, mutta toisaalta en koe sitä kuitenkaan niin raskaaksi itselleni. Vaikka olisihan pitkästä aikaa ihana nukkua yhtenäiset yöunet puolentoista vuoden toistuvien heräilyjen jälkeen.

Oma hyvinvointi ja jaksaminen


Eli kun puhun imetyksen lopettamisesta, niin tavoittelen sillä ensisijaisesti hyvinvointia lisääviä tekijöitä. Tärkeinpänä jo mainittu uni, mutta ehdottomasti myös energiankulutukseni. Imetys on vienyt minulta paljon kiloja, koska kyllähän maidontuotanto kuluttaa paljon energiaa. Nyt painonlasku on onneksi pysähtynyt, osittain varmasti vähentyneiden imetyskertojen vuoksi, mutta siihen saattaa vaikuttaa myös lisääntynyt lihaskuntoharjoittelu.

Alimmillaan paino oli vielä muutama kuukausi sitten, jolloin painoin 49kg. Nyt olen saanut painon nousemaan pari kiloa. Olisi jo ihanaa saada oma hormonitoiminta ja energiankulutus tasoittumaan. Saas nähdä mitä hormonimuutokset saavat kropassa aikaan ja nouseeko painoni oikein urakalla imetyksen päätyttyä 😄


Imetystä häissä?


Sitten olisi vielä nuo häät. Erilaisia ajatuksia nousee mieleen:


  •  Jos en lopeta imetystä ennen häitä (jotka siis ovat kesäkuun lopussa), niin minulla on eripari tissit myös hääpäivänäni. Häämekossa tuskin pystyy imettämään. En ole löytänyt mitään liivejä mekon kanssa, koska jokaisissa liiveissä tulee vastaan sama ongelma; kun toinen kuppi on sopiva, niin toinen on liian iso tai pieni. Tämän asian olen päättänyt ratkaista joko teippaamalla tissit tai sitten olen ilman liivejä.

  •  Jos lopetan imetyksen ennen häitä, niin saatan ehkä saada jokseenkin samankokoiset rinnat hääpäivään mennessä. Täysin samankokoisia niistä ei todennäköisesti koskaan enää tule. Mutta ei sekään ole varmaa, että rintojen kokoero ehtisi tasoittua. Mutta ainakaan ei tarvitsisi kärsiä kipeästä ja pinkeästä rinnasta yön myöhäisinä tunteina ja seuraavana aamuna.

  • Toisaalta tuntuisi niin hölmöltä lopettaa imetys yhden päivän takia. Ehkä sen pingotuksen kanssa pystyy olemaan iltaan saakka ja pumpata rinta vaikka illalla, sitten kun mekon saa riisua. Tai sitten vain yrittää imettää siinä mekossa. Siitäkin saisi varmasti aika ihania imetyskuvia muistoksi.


Imetyksestä läheisyyttä ja turvaa


Oiva ei enää käy tissillä nälän tai janon vuoksi. Imetyshetket ovat Oivalle kuitenkin todella tärkeitä; hän tankkaa niillä läheisyyttä, turvaa ja lohtua. Siksi imetyksen lopettaminen tuntuisikin niin haikealta ja raskaalta henkisesti. Joten luulenpa että toistaiseksi jatkamme imetystä lapsentahtisesti.

Kuulostaako nämä mun fiilikset tutuilta? Onko kenties sulla kokemusta taaperoimetyksestä tai imetyksen lopettamisesta?

2 kommenttia on "Ristiriitaiset fiilikset taaperoimetyksestä"
  1. Mun ajatukseni oli esikoisen kanssa että vähintään 1v imetystä. Noh, hän kävi öin ja päivin 1v1kk kun isomummo halusi ottaa hänet yökylään ja päätin että kun sieltä kotiin tulee en vaan enää anna maitoa. Lopetus sujuu tuolla tavalla yllättävän helposti, vaikka ei ehkä se lempein ratkaisu ollut. Toista imetin lähemmäs 2v. Ehkä osittain sen takia, että näytti uhkaavasti siltä et meidän lapsiluku saattaisi toiveistani huolimatta jäädä kahteen. Myös hän kävi öin ja päivin. Ensimmäisenä lopetin päiväuni tissin kun hän oli 1v8kk ja silloin päivin imetyskerrat jäivätkin lähinnä lohdutushetkiin. Ja lopulta kun imetin enää kerran päivässä se oli se aamuyön imetys kun poika kömpi omasta sängystä meidän huoneeseen ja siinä 1v11kk tienoilla aloin pitää öisin sellaista paitaa päällä että tissiä ei enää niin vaan annettu ja kainalo kelpasi. Ei siis aivan lapsen tahtisesti mennyt lopetus kummaltakaan. Nyt kolmatta vielä odotellessa mietin että minun pitää lopetella imetys varmaan 1v-1v6kk oman hyvinvointini takia. Mulla nimittäin kävi paino matalimmillaan 43kg ja sitten kun se sieltä nousi se pysähtyi 45kg. Mitään vinkkejä en osaa antaa, sinä tiedät teidän tilanteen parhaiten ja osaat sen kyllä ratkaista sitten kun sen aika tosiaan on 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tein esikoisen kohdalla myöskin niin, että lopetin imetyksen yhdellä kertaa, vähän sen jälkeen kun hän oli täyttänyt vuoden. Mutta esikoiselle tissi ei koskaan ollut samalla tavalla tärkeä, kuin tälle toiselle pojalleni. Joten tulee olemaan kyllä hieman haasteellisempaa. Haluaisin tällä kertaa kuunnella enemmän lasta ja vähentää imetystä vaikka hiljalleen. Mutta katsotaan milloin sen aika tulee :)

      Poista