aidon arkinen

Rintojen omatarkkailua myös raskauden ja imetyksen aikana

on
12. marraskuuta 2018
Rintojen omatarkkailu

Moi kaikille! Oletteko kuulleet Tunne rintasi ry:stä? Yhdistyksen tarkoituksena on edistää rintasyövän varhaista toteamista, johon liittyy oleellisesti rintojen omatarkkailu. Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta; katselu ja tunnustelu. Rintojen omatarkkailulla voidaan nopeuttaa hoitoon pääsyä, tehostaa hoidon vaikuttavuutta ja vähentää rintasyöpäkuolemia. Rintasyöpä on Suomen yleisin syöpä ja niistä vain 34% löydetään mammografiaseulonnoilla, joten omatarkkailu on erittäin tärkeää seulontojen ulkopuolella ja niiden rinnalla. Tänä vuonna myös Roosa-nauha keräyksessä on teemana rintasyövän varhainen toteaminen.

Tunne rintasi ry on valtakunnallinen kansalais- ja kansanterveysjärjestö, jonka toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla. Yhdistyksen toiminta perustuu tutkittuun tietoon ja pitkäaikaiseen kahdenkymmenen vuoden kokemukseen.

Rintojen omatarkkailu

Löysin itse tämän yhdistyksen vasta hiljattain ja kiinnostuin heti sen toiminta-ajatuksesta ja arvoista. Terveydenhoitajaopiskelijana minua kiinnostaa nimenomaan terveyttä edistävä toiminta, eli ohjeistus ja neuvonta sekä varhainen terveysriskien tunnistaminen. Ryhdyin yhdistyksen vapaaehtoiseksi, jotta voin jakaa tietoa rintasyövän oireista ja ohjeistaa omatarkkailussa. Tunne rintasi -sivustolla on erittäin hyviä omatarkkailuohjeita kaikenlaisessa elämäntilanteessa oleville naisille ja itseasiassa myös miehille, koska rintasyöpään voi sairastua myös miespuolinen. Itse kiinnostuin erityisesti raskaus- ja imetysajan omatarkkailusta, koska imetän edelleen Oivaa. Minua on mietityttänyt voiko tarkkailua tehdä myös imetettäessä.

Sivustolla ohjeistetaan tunnustelmaan rintoja silloin, kun ne ovat tyhjän tuntuiset, eli imetyksen tai pumppauksen päätteeksi. Eikä tietenkään jokaisen imetyskerran jälkeen, kerran kuukaudessa riittää. Rinnoissa tuntuvat kyhmyt voivat olla maitorauhasia tai johtua huonosta imetysasennosta. Rintasyöpä voi oireilla verisellä eritteellä, mutta verierite voi liittyä myös imetykseen. Silloin kannattaa tarkistaa ettei nännissä ole haavoja ja että imuote on hyvä.

Rintojen omatarkkailu

Raskausaikana omatarkkailusta tekee jokseenkin haastavaa raskauden tuomat muutokset rinnoissa, kuten arkuus, pinkeys tai särky. Rinnoista saattaa loppuraskaudessa myös vuotaa kellertävää maitoa, kolostrumia. Rintoja kannattaa tunnustella säännöllisesti myös raskausaikana mahdollisten kyhmyjen, kiristävien alueiden tai muiden muutosten varalta. Mutta koska tunnustelua voi raskausaikana olla vaikea tehdä esim. kovan säryn vuoksi, kannattaa rintojen tarkkailussa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

 • ulkonäkö: ihottuma, haava joka ei parane, nännin tai ihon vetäytyminen sisäänpäin sekä verinen vuoto nännistä
 • tuntemukset: kihelmöinti, kuumotus tai kutina 
Tässä linkissä on kerrottu lisää omatarkkailusta nimenomaan raskaus- ja imetysaikana. Kyseisen tekstin on lukenut ja hyväksynyt Imetyksen tuki ry. Mikäli jokin asia rintojen muutoksissa tai imetyksessä mietityttää, niin äitiys- ja lastenneuvoloista voi rohkeasti kysyä neuvoa ja saada apua.

Rintojen omatarkkailu

Vapaaehtoistoimintani tulee varmaan aika pitkälti olemaan some-painoitteista, mutta sisältyy siihen myös koulutuspäiviä sekä omatarkkailuohjeistuista messuilla ja erilaisissa tapahtumissa. Sovelluskaupasta saa ladattua OMAKUU-sovelluksen, johon merkataan kuukautiskierron pituus. Sovellus laskee kuukautisten perusteella parhaan ajan rintojen omatarkkailuun ja muistuttaa siitä. Rinnat ovat yleensä pehmeimmillään heti kuukautisten jälkeen, joten yleisesti ottaen paras aika tarkkailuun on silloin.

Muutaman minuutin voi kuukaudessa uhrata oman terveytensä eteen, eikö? 

5 kommenttia on "Rintojen omatarkkailua myös raskauden ja imetyksen aikana"
 1. Todella tärkeä ja AINA ajankohtainen aihe. Itse muistan imetysaikoina tunnustelleeni rinnat aina suihkussa toisenlaisten suihkujen vuoksi. 😅❤️

  VastaaPoista
 2. Todella tärkeä aihe, josta ei voi muistutella koskaan liikaa <3

  VastaaPoista
 3. Hyvä kun muistutit. Itselläni ainakin on jäänyt vähän turhan vähälle tämä tutkiminen.

  VastaaPoista
 4. Erittäin tärkeä postaus ja hyvä muistutus ihan kaikille nuorillekin naisille oli sitten imetys meneillään tai ei. Rinnat kannattaa tutkia tarpeeksi usein, jotta poikkeavat jutut ja kyhmyt huomaa ajoissa.

  VastaaPoista