aidon arkinen

Tassuttelulla lempeästi omaan sänkyyn nukkumaan

on
10. elokuuta 2018
Vauva

Moi! Oletteko kuulleet tassuttelusta? Tassuttelu on unikoulun muoto, jota toteutetaan kotona. Se on lempeä, nopea ja helppo tapa saada lapsi nukahtamaan itse. Unikoulu on turvallinen tapa yrittää muuttaa lapsen unitapoja, mikäli lapsella on vaikeuksia nukahtaa tai hän heräilee öisin. Kotiunikoulu sopii yli puolivuotiaiden lasten nukuttamiseen, jolloin lapsi jo pärjää yön ilman tiheää yösyömistä.

Kaikissa unikouluissa vanhemman on oltava johdonmukainen. Kun kotiunikoulua noudatetaan johdonmukaisesti, terveen lapsen nukkumisessa voi tapahtua muutoksia jopa kolmessa yössä. Alla ohjeet tassuttelun toteuttamiseen.

Tassu-unikoulun ohjeet

- Laita lapsi sänkyynsä unisena mutta valveilla. Poistu. Jos lapsi itkeskelee, kuuntele, ennen kuin ryntäät paikalle.
- Jos itku jatkuu tai voimistuu, mene lapsen luo ja laita kätesi tukevasti lapsen selän päälle. Pidä kättä paikallaan kunnes lapsi rauhoittuu, mutta älä anna hänen nukahtaa niin, että kätesi on selän päällä.
- Jos lapsi ei rauhoitu tähän, silitä häntä tuntuvin, säännöllisin liikkein hartioista, selästä ja pepusta.
- Jos tämäkään ei auta, nosta lapsi syliin rintaasi vasten. Silitä selkää. Kun lapsi rauhoittuu, laske takaisin sänkyyn. Pidä kättä hetki lapsen selän päällä. Älä anna lapsen nukahtaa syliin tai tassutukseen.
- Toista tarvittaessa. (https://www.mll.fi/)
Vauva

Oiva on aiemmin nukutettu aina syliin ja siirretty siitä pinnasänkyyn jatkamaan uniaan. Olemme kuitenkin kokeilleet tassu-unikoulua nyt noin viikon ajan ja se on lähtenyt sujumaan ihan hyvin. Oiva rauhoittuu nopeasti, kun laitan hänet sänkyyn makaamaan ja lasken käden hänen selkänsä päälle. Hän saattaa nousta useita kertoja seisomaan pinnasängyssä, mutta lasken hänet aina uudestaan makuuasentoon.

Ensimmäisenä iltana Oiva nukahti omaan sänkyynsä n. puolessa tunnissa. Seuraavana iltana nukahtaminen vei vähän pidemmän aikaa, kun Onni höpötti sängyssään kovaan ääneen. Keskimäärin nukuttamiseen on mennyt aikaa n. 30-45 minuuttia. Nukahtamisaika vaihtelee vähän senkin mukaan miten pojat ovat sinä päivänä nukkuneet päiväunia.


Vauva

Meillä pojat tosiaan nukkuvat samassa huoneessa. Toisaalta se on huono juttu juurikin tuon takia, että jos toinen höpisee vieressä, niin se vaikeuttaa toisen nukahtamista. Mutta on siinä hyväkin puoli; kun on makuuhuoneessa nukuttamassa lapsia, pystyy samalla vahtimaan ettei Onni nouse sängystään, niin kuin hänellä on aiemmin ollut tapana tehdä.


Vauva

Eräs merkittävä muutos, jonka olen huomannut tämän unikoulun aikana(tietysti sen lisäksi ettei Oivaa nukuteta enää syliin), on että Oiva herää useammin yössä syömään. Aiemmin hän söi yön aikana 1-2 kertaa, nykyisin 3-4 kertaa. No, ehkäpä tuo yösyöminen tasoittuu jossain vaiheessa.

Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa. Kivaa viikonloppua!
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti